ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

« scientia potestas est » – Ήττες του ISIS από Κουρδους και Ασαντ

Φεβρουαρίου 20th, 2016
« scientia potestas est » – Ήττες του ISIS από Κουρδους και Ασαντ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΥΡΙΑ
0
Share Button

Οι Κούρδοι της Ανατολικής Συρίας σημείωσαν σημαντική επιτυχία κατά την επίθεση τους στην οποία αναφερθήκαμε τις προηγούμενες μέρες και απελευθέρωσαν την πόλη Σαντάντι στη βορειοανατολική Συρία,  προς τα σύνορα με Ιράκ.

Η Σανταντι βρίσκεται στην κοιλάδα του Καμπουρ,  του βασικού παραπόταμου Ευφρατη στη Συρία. Η κοιλάδα του Καμπουρ είναι η μόνη κατοικημενη ζώνη στην ανατολική Συρία από τον βορρά μέχρι τον Ευφρατη. Επίσης κοντά στην Σανταντι βρίσκονται οι περισσότερες πετρελαιοπηγες της Συρίας.

Μια συνέχεια της προώθησης των Κούρδων στην κοιλάδα του Καμπουρ προς τον Ευφρατη θα σπάσει την πολιορκία δυνάμεων του Ασαντ από το ISIS στο Ντειρ Ερζορ  και θα αποκοψει το ISIS από το Ιράκ.

Αναμένεται ωστόσο πολύ ισχυρότερη αντίσταση του ISIS κοντά στον Ευφρατη.

Στο μέτωπο του ανατολικού Αλεπο οι δυνάμεις του Ασαντ έχουν κυκλωσει τον θύλακα του ISIS και καταλαμβανουν και νέα χωριά καθημερινά. Ουσιαστικά διεξάγονται εκκαθαριστικες επιχειρήσεις πια.

Συνολικά το ISIS έχει 6-7 μέτωπα ανοιχτά με Ασαντ ή με Κουρδους στη Συρία και εμφανως δεν μπορεί πια
να ανταποκριθεί σε όλα ταυτόχρονα. Στη Σανταντι το ISIS υποχώρησε χωρίς σοβαρη μαχη. Οι Κουρδοι μαζί με τον Ασαντ και με την αεροπορική στήριξη από ΗΠΑ και Ρωσία αντίστοιχα ο καθένας μπορούν να τελειώσουν τον πόλεμο με το ISIS μέσα στο 2016.

Αν δεν περιπλεξει την κατασταση η Τουρκία. Μια ” επέμβαση κατά του ISIS ” από ξένες δυνάμεις θα είναι στην πραγματικότητα η σωτηρία του ISIS. Αυτό είναι το σημαντικότερο που πρέπει να ληφθεί υπόψη από όποιον ενδιαφέρεται πράγματι να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία.

Screenshot_213

Screenshot_186

Share Button

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *