ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συρία: Αμερικανο-ρωσσική συμμαχία υπέρ ανακωχής, κατά του ISIS

Φεβρουαρίου 22nd, 2016
Συρία: Αμερικανο-ρωσσική συμμαχία υπέρ ανακωχής, κατά του ISIS
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΥΡΙΑ
0
Share Button
« scientia potestas est »

 

 

*

Εντείνονται οι ενδείξεις για μια επικείμενη ανακωχή μεταξύ Άσαντ και ανταρτών στη Συρία. Στα μέτωπα μεταξύ τους οι συγκρούσεις έχουν περιοριστεί ενώ οι συνεννοήσεις ΗΠΑ – Ρωσίας για τους όρους μιας ανακωχής φαίνεται να καταλήγουν σε αποτέλεσμα. Ο Σύριος πρόεδρος Άσαντ τάχθηκε για πρώτη φορά κι αυτός υπέρ της ανακωχής, εφόσον όπως είπε αυτή δεν στοχεύει στην ανασύνταξη και τροφοδότηση των ανταρτών. Ενώ από την Τουρκική πλευρά διευκρινίζεται ότι μια επέμβαση στη Συρία θα γίνει μόνον με τη συμμετοχή συνολικά του συνασπισμού κατά του ISIS στον οποίο ηγούνται οι ΗΠΑ και όχι μονομερώς από Τουρκία και Σαουδική Αραβία. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι καθυστέρηση έως ματαίωση της επέμβασης.

Οι πρόσφατες πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις του ISIS κατά αμάχων Σιιτών εκτιμάται από όλες τις πλευρές ότι αποσκοπούν στο να δυναμιτίσουν την ανακωχή, η οποία θα επιτρέψει τη συγκέντρωση δυνάμεων στα μέτωπα κατά του ISIS.

Δυνάμεις των ανταρτών που διαφωνούν με την ανακωχή και είναι κοντά στην Αλ Κάιντα και το ISIS προσπαθούν επίσης να συντηρήσουν τις συγκρούσεις. Χθες το βράδυ μια τέτοια μικρή οργάνωση απέκοψε τον δρόμο ανεφοδιασμού των δυνάμεων του Άσαντ στο Αλέπο, δρώντας σε συντονισμό με γενικότερη αντεπίθεση του ISIS ανατολικά της πόλης.

Η συνέχιση της πολυμέτωπης επίθεσης που έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες Κούρδοι και δυνάμεις του Άσαντ κατά του ISIS είναι εφικτή μόνον εάν συνομολογηθεί η ανακωχή με τους αντάρτες. Αλλιώς ο πόλεμος στη Συρία θα επανέλθει στο προηγούμενο στάδιο συγκρούσεων όλων με όλους και χωριό με χωριό, από το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει νικητής.

Screenshot_213

Screenshot_186

Share Button

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *