ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αργ. Αργυρίου: Παγκόσμιες ενεργειακές κατευθύνσεις στο νέο έτος πρόκληση

Ιανουαρίου 9th, 2017
Αργ. Αργυρίου:  Παγκόσμιες ενεργειακές κατευθύνσεις στο νέο έτος πρόκληση
ΑΠΟΨΕΙΣ
0
Share Button

Το 2017 ανέτειλε  φέρνοντας μαζί του πολλά ανοιχτά ζητήματα από το 2016. Αναμφίβολα στα μεγάλα θέματα που θα επηρεάσουν τις εξελίξεις της νέας χρονιάς σίγουρα περιλαμβάνονται το Brexit, οι γεωπολιτικές argyriouδιαφοροποιήσεις, η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, η διαφαινόμενη στροφή σε πιο λαϊκιστικές επιλογές στην ΕΕ, η απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής του αργού πετρελαίου και βέβαια η εφαρμογή της νέας παγκόσμιας  συμφωνίας  για την τιθάσευση της κλιματική αλλαγής. Ενώ για το Brexit  και τις γεωπολιτικές διαφοροποιήσεις είχαμε προσπαθήσει να σκιαγραφήσει τις επιπτώσεις σε προηγούμενα σημειώματα μας  (1ο http://enter4news.gr/?p=16584, & 2ο «ΤΟ BREXIT ΚΑΙ Η ΣΥΓΓΝΩΜΗ  ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, 12.07.2016»)

Ο ΟΠΕΚ σε συνάντηση του τον  περασμένο Νοέμβριο συμφώνησε σε μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα , συμφωνία που υλοποιείται από την   Σαουδική Αραβία και των κρατών του Περσικού Κόλπου από την 1η Ιανουαρίου. Αποτέλεσμα της απόφασης αυτής είναι η αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου και των παραγώγων του κατά 12%, μέχρι στιγμής.  Ο κύριος παράγοντας όμως, κατά την άποψη μου , που έχει πυροδοτήσει την αύξηση στην τιμή των τιμών του αργού πετρελαίου είναι η χειμερινή περίοδος που διανύουμε στο πιο πυκνοκατοικημένο βόρειο ημισφαίριο και όχι τόσο στην μείωση της παραγωγής των χωρών του Κόλπου.  Οι επιβραδυντικές τάσεις στο παγκόσμιο ΑΕΠ δεν φαίνεται να πυροδοτούν αυξήσεις στην ζήτηση μεγάλων ποσοτήτων αργού, ενώ πολλοί εκτός ΟΠΕΚ  παραγωγοί , όπως το Ιράν,  απλά  δεν αυξάνουν τις παραγόμενες  ποσότητες.

Η εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ συνοδεύτηκε με πάρα πολλά ερωτηματικά  ως προς τί πολιτικές θα μπορέσει να ακολουθήσει σε σχέση με τις προεκλογικές υποσχέσεις και ποιες από αυτές θα χαλιναγωγηθούν από την γραφειοκρατία της Ουάσινγκτον. Βέβαια  λίγο – πολύ είναι γνωστές οι θέσεις του Τραμπ, που σε λίγες μέρες αναλαμβάνει και επίσημα την προεδρία, είναι γνωστές.  Αύξηση των θέσεων εργασίας σε πυρηνική βιομηχανία μέσω της αναβάθμισης του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ, αύξηση των θέσεων εργασίας σε ανθρακωρυχεία , σε μια προσπάθεια αύξησης της παραγωγής ενέργειας από γαιάνθρακες, αποτροπή μεταφοράς επενδύσεων και βιομηχανιών  σε χώρες χαμηλού κόστους εργασίας. Όλα οδηγούν σε πολιτικές  Νέο – απομονωτισμού  και νέο – προστατευτισμού (ας μου επιτραπούν οι νεολογισμοί), «κλειστού τύπου» , απορρίπτοντας συγχρόνως το άνοιγμα των εμπορικών φραγμών και αποδοχή διεθνών συνθηκών τύπου ΤΤΙΡ .

Οι λαϊκίστικες νεοφιλελεύθερες πολιτικές του Τραμπ με την εκλογή του, φαίνεται να  έδωσαν νέα ώθηση και στις λαϊκίστικες και νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εκφράζονται από ορισμένα κόμματα και στην ΕΕ. Κύρια αυτά που ονειρεύονται πολιτικές κλειστών συνόρων, άγριας νεοφιλελεύθερης λιτότητας, κατεδάφισης κοινωνικών και δημοκρατικών κατακτήσεων και ομνύουν τα πάντα στο όνομα της βάναυσης  και χωρίς όρια και φραγμούς «επιχειρηματικότητας».

Στην εσωτερική αγορά των ΗΠΑ, εκτός όσων προαναφέρθηκαν  παραπάνω,  ο Τραμπ είναι υπέρ της αύξησης των τιμών του αργού πετρελαίου για να δώσει ακόμα μια νέα πνοή στην εξαγωγή σχιστολιθικού αερίου, που δεν είναι  ανταγωνιστικό σε εποχές με χαμηλές τιμές φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου. Επίσης υποστηρίζει την κατασκευή του (Καναδικού) αγωγού Keystone XL, που είχε σταματήσει επί προεδρίας Ομπάμα για περιβαλλοντικού λόγους,  αρκεί να «συμμετέχουν οι ΗΠΑ σε μεγάλο μερίδιο από τα κέρδη του αγωγού».  Σημαντικό σημείο της προεκλογικής του καμπάνιας ήταν η άρνηση της κλιματικής αλλαγής θεωρώντας την σαν «συνωμοσία των Κινέζων». Ήδη στις ΗΠΑ έχει αναπτυχθεί ένα μεγάλο κίνημα, κύρια από επιστήμονες και επιστημονικούς φορείς, όπως η NASA, που συγκεντρώνουν όλα τα στοιχεία εκείνα που αποδεικνύουν τα σημαντικά προβλήματα που δημιουργούνται από την κλιματική αλλαγή. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε «το τείχος μπορεί να απομονώσει τους μεξικανούς μετανάστες, αλλά, κανένα τείχος δεν μπορεί να προστατεύσει τις ΗΠΑ από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής». Στην εξωτερική αγορά και την πολιτική φαίνεται ότι οι προθέσεις του Τραμπ ξεκαθάρισαν αρκετά με την επιλογή του CEO της Exxon Mobil στο τιμόνι της εξωτερικής πολιτικής.

Αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο γεγονός  του 2016 που θα επηρεάσει τις ενεργειακές πολιτικές των επόμενων χρόνων  είναι η εφαρμογή της νέα μεγάλης συμφωνίας για την μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.  197 χώρες και μέρη υπόγραψαν την συμφωνία στην συνδιάσκεψη του Παρισιού (COP21) το 2015. Μέχρι σήμερα 122 μεγάλες και μικρές χώρες και μέρη έχουν επικυρώσει  την συμφωνία που έχει τεθεί σε ισχύ από τον περασμένο Νοέμβρη, τέσσερα χρόνια νωρίτερα από τον προϋπολογιζόμενο χρόνο . Ανάμεσα στις χώρες που πρώτες  επικύρωσαν την συμφωνία ήταν   και όλοι οι μεγάλοι ρυπαντές όπως οι ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Αυστραλία, ΕΕ κλπ. Σκοπός της Συμφωνία του Παρισιού είναι η διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη  στα επίπεδα των 2ο C, από το έτος αναφοράς το 1990, που αποτελεί το επίπεδο ασφαλείας  για να αποφευχθούν οι πλέον αρνητικές συνέπειες την κλιματικής αλλαγής.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι τόσο στην διακοινοβουλευτική συνδιάσκεψη που έγινε στο πλαίσιο της COP22  στο Μαρρακές όσο και στην Διάσκεψη των Μερών τα ερωτηματικά για την μελλοντική στάση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ήταν πολλά, αφού είναι γνωστή η άποψη του νέου προέδρου των ΗΠΑ πάνω στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Η απάντηση τόσο του απερχόμενου ΓΓ του ΟΗΕ όσο και της νέας υπεύθυνης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή ήταν σαφείς. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας υπάρχει μια παγκόσμια συμφωνία την οποία μάλιστα και οι ΗΠΑ είχαν ήδη επικυρώσει. Η διαδικασία αποχώρησης από την συμφωνία είναι μακριά και χρονοβόρα και διαρκεί 3 χρόνια συν ένα χρόνο δοκιμαστικά. Θα τολμήσει άραγε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ να βρεθεί, μόνος, αντιμέτωπος με όλες τις χώρες  του πλανήτη;

Το βιβλίο του 2017 μόλις άρχισε και είναι μπροστά μας να γράψουμε τις ακόμα λευκές του σελίδες. Με πολιτικές που θα αναπτυχθούν σε πείσμα των πισωγυρισμάτων και των θεωριών άρνησης και θα έχουν σαν σκοπό την βιώσιμη ανάπτυξη, για ένα μέλλον  με  απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και γενναία μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Αργύρης Αργυρίου Γεωλόγος B.Sc. – Περιβαλλοντολόγος M.Sc.

Share Button

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *