ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συνέντευξη του Στέλιου Παππά: Παγκοσμιοποίηση η οικονομικός εθνικισμός;

Ιανουαρίου 11th, 2017
Συνέντευξη του Στέλιου Παππά: Παγκοσμιοποίηση η οικονομικός εθνικισμός;
ΑΠΟΨΕΙΣ
0
Share Button

Η εφημερίδα Docoumento με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ (εκλογή ΤΡΑΜΠ) και στην Ευρώπη (Brexit, Δημοψήφισμα στην Ιταλία) το 2016 και ενόψει των των κρίσιμων αναμετρήσεων σε τρεις Ευρωπαϊκές χώρες επιχειρεί να προσεγγίσει το δίλημμα «παγκοσμιοποίηση ή οικονομικός εθνικισμός» υποβάλλοντας δύο ερωτήσεις.

Απαντήσεις έδοσε ο Στέλιος Παππάς Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση 1η Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, όπως και τα δημοψηφίσματα σε Μ. Βρετανία και Ιταλία, θεωρήθηκε ότι αποτέλεσαν νίκη των δυνάμεων που αντιτίθενται στην παγκοσμιοποίηση των οικονομιών. Έχει μέλλον η παγκοσμιοποίηση ή έφθασε στα όριά της; Ο οικονομικός εθνικισμός είναι να θέση να δώσει λύση στα οξυμένα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της ανθρωπότητας;

Απάντηση στην 1η Ερώτηση.

Τα φαινόμενα Τραμπ και Brexit αποτελούν ισχυρά πολιτικά ρεύματα στις χώρες τους. Όμως τα ρεύματα αυτά παρά το γεγονός ότι κοινωνικά, πολιτικά και ιδεολογικά βρίσκονται στο σκληρό πυρήνα των καπιταλιστικών δομών, δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες ο καπιταλισμός ενσωματώνει τόσο τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, όσο και το επίπεδο συσσώρευσης. Οι πολυεθνικοί κολοσσοί και κυρίως το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, καταλύουν παραδοσιακά σύνορα εθνών – κρατών, ακόμα και των πιο κραταιών και συγκροτούν την επικυριαρχία τους η οποία αποτελεί καταλυτικό παράγοντα στην παγκόσμια οικονομία.

Αυτά τα πολιτικά ρευματα λοιπόν, δεν αποτελούν απόκλιση στην εξέλιξη του παγκόσμιου καπιταλισμού, αλλά μία ρετρό εκδοχή που αναπολεί παγκόσμιους καταμερισμούς και ρόλους που αντιστοιχούσαν στον προηγούμενο αιώνα.

Τούτου δεδομένου ο Τραμπ δεν είναι εύκολο να μεταβάλλει στρατηγικές επιλογές της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, είναι όμως πιθανόν να κάνει επιθετικούς λεονταρισμούς που ασφαλώς θα δοκιμάζουν την παγκόσμια ειρήνη.

Σε ότι αφορά στο εσωτερικό των ΗΠΑ ο συντηρητισμός του θα μεταφράζεται σε αυταρχικές πρακτικές.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι θιασώτες του Brexit βρίσκονται ήδη σε πολιτικό βέρτιγκο και αδιέξοδο.

Τα δυο αυτά παραδείγματα και άλλα όσα μπορεί να ακολουθήσουν, δείχνουν ότι η διαδικασία της παγκοσμιοποίησης βρίσκεται σε εξέλιξη αναδεικνύοντας νέες ισορροπίες και νέες αντιθέσεις στις οποίες η εθνική αναδίπλωση και περιχαράκωση δεν μπορεί να δώσει προωθητική διέξοδο.

Ερώτηση 2η Αν εδραιωθεί η δυναμική των πολιτικών και κοινωνιών ρευμάτων που αμφισβητούν την παγκοσμιοποίηση, τι επιπτώσεις θα υπάρξουν για την Ελλάδα;

Απάντηση στην 2η Ερώτηση

Τι ακριβώς σημαίνει αμφισβητούν στην παγκοσμιοποίηση; Αμφισβητούν το επίπεδο της επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης; Αμφισβητούν το επίπεδο της συσσώρευσης;

Η παγκοσμιοποίηση στην εποχή μας συντελείται με όρους καπιταλιστικής συσσώρευσης, η οποία εντάσσει τα επιτεύγματα της επιστήμης και των νέων τεχνολογιών στους δικούς της στρατηγικούς σχεδιασμούς και στα κοινωνικά της προτάγματα.

Το ζητούμενο δεν μπορεί να είναι η καταστροφή των επιστημονικών επιτευγμάτων και του επίπεδου της συσσώρευσης, αλλά η ενίσχυση των επιστημών και της έρευνας και η αλλαγή του χαρακτήρα της συσσώρευσης σε μια μη καπιταλιστική προοπτική.

Αυτό που αποκαλείται αμφισβήτηση της παγκοσμιοποίησης εκ μέρους των ακροδεξιών και εθνικιστικών δυνάμεών το αποκάλεσα μια «ρετρό» εκδοχή στην πορεία του παγκόσμιου καπιταλισμού. Ωστόσο το γραφικό του πράγματος εμπεριέχει κινδύνους καθώς η λογική των εθνικών αναδιπλώσεων οδηγεί σε ανερμάτιστους ανταγωνισμούς οικονομικούς, νομισματικούς, εθνικιστικούς και θερμούς, ανάμεσα σε εθνικά κράτη.

Από τη μεριά της Αριστεράς και των προοδευτικών ρευμάτων υπάρχει ανάγκη να αμφισβητηθεί ο χαρακτήρας της παγκοσμιοποίησης και να τεθεί υπό δημοκρατικό έλεγχο η διαδικασία συσσώρευσης σε όλα τα επίπεδα: παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό, όχι μόνο για να κατανέμονται δίκαια κατακτήσεις από την επιστημονική εξέλιξη, αλλά και να αποτρέπονται φαινόμενα ανταγωνισμού που καταλήγουν σε ανθρωποθυσίες.

Οι έννοιες της αλληλεγγύης και της συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς, μέσα σε ένα πολυπολιτισμικό παγκόσμιο περιβάλλον αποτελούν προτεραιότητα.

Η σημερινή ιστορική φάση έχει αναδείξει την αντίφαση που ταυτοχρόνως αποτελεί και το κυρίαρχο δίλημμα, Αγορές ή Δημοκρατία

Στο δίλημμα Αγορές ή Δημοκρατία, η ανθρωπότητα έχει χρέος να αναδείξει νικήτρια τη Δημοκρατία. Δημοκρατία στο στον κόσμο, Δημοκρατία στην Ευρώπη, Δημοκρατία σε κάθε χώρα, ώστε να κατοχυρώνονται η ειρήνη και η κοινωνική δικαιοσύνη.

 

Share Button

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *