ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι εξελίξεις στα μέτωπα στη Συρία και η πιθανότητα τουρκικής επέμβασης με χάρτες (Συνεχής ενημέρωση)

Φεβρουαρίου 14th, 2016
Οι εξελίξεις στα μέτωπα στη Συρία και η πιθανότητα τουρκικής επέμβασης με χάρτες (Συνεχής ενημέρωση)
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΥΡΙΑ
0
Share Button

“scientia potestas est”

*

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 16:00

– Το Κουρδικό YPG εξαπολύει μεγάλη επίθεση για να αποσπάσει από τους φιλοδυτικούς και υποστηριζόμενους από την Τουρκία αντάρτες το Ταλ Ριφάτ, νότια της συνοριακής πόλης Αζαζ.

– Συνεχίζονται τα πυρά του τουρκικού πυροβολικού σε όλο το μήκος των συνόρων, κατά Κούρδων και δυνάμεων του Άσαντ.

– Προώθηση των δυνάμεων του Άσαντ στα βουνά της Λατάκειας, προς την σημαντική κωμόπολη Κινσάμπα.

– Συνεχίζεται η προέλαση τεθωρακισμένων του Άσαντ  κατά του ISIS προς την Αλ Τάκαμπα στον Εφράτη.

– Μετακίνηση Ιορδανικών τεθωρακισμένων προς τα σύνορα με Συρία, στο σημείο της μάχης του Άσαντ με τους αντάρτες για τον έλεγχο της Ντάραα.

– Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία συγκρότησαν κοινό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΚΕΠΕΙΧ)  για τη Συρία. Πληροφορίες για Σαουδάραβες κομμάντος στην Τουρκική αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.

– Διαδήλωση χιλιάδων Κούρδων της Συρίας στο Κομπάνι υπερ του ΡΚΚ στην Τουρκία. Πορεία προς το συνοριακό φυλάκιο. Κίνδυνος σύγκρουσης με Τούρκους συνοριοφύλακες.


Κυριακή 14/2/2016 – ΩΡΑ  14:00

Τα βασικά μέτωπα όπου έχουμε εξελίξεις αυτή τη στιγμή στη Συρία είναι 5. Από τις στρατιωτικές εξελίξεις εξαρτάται και η υλοποίηση ή όχι της Τουρκικής προώθησης μέσα στο Συριακό έδαφος, πέραν των βομβαρδισμών που ήδη διενεργεί η Τουρκία.

Στη βόρεια Συρία – περιοχή Αλέπο:

Οι Κούρδοι (YPG) υποστηριζόμενοι από την Ρωσική αεροπορία επιχειρούν να καταλάβουν από τους φιλοδυτικούς αντάρτες (που υποστηρίζει και η Τουρκία) τις δυο τελευταίες πόλεις προς τα Τουρκικά σύνορα, την Αζαζ και το Ταλ Ριφάτ. Στο χάρτη, με κίτρινο η περιοχή των Κούρδων και με βέλη η προώθηση τους προς Αζάζ και Ταλ Ριφάτ. Με πράσινο η περιοχή των φιλοδυτικών ανταρτών.

Αλέπο (1)

Το τουρκικό πυροβολικό χτυπάει από την άλλη πλευρά των συνόρων τους Κούρδους.

Έχει καταφέρει να ανακόψει την επίθεση στην Αζάζ, η Ταλ Ριφάτ όμως είναι οριακά στην εμβέλεια του πυροβολικού και οι Κούρδοι εντείνουν την επίθεση τους.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τους Κούρδους να μην προελάσουν περισσότερο προς τα Τουρκικά σύνορα. Η Τουρκική κυβέρνηση δηλώνει συνεχώς ότι απειλείται η εθνική ασφάλεια της Τουρκίας αν οι Κούρδοι φτάσουν στα σύνορα (δηλαδή απειλεί με είσοδο στο Συριακό έδαφος). Διεξάγονται συνεχείς επικοινωνίες του Νταβούτογλου με τον Τζο Μπάιντεν.

Η Αζαζ είναι γεμάτη με περισσότερους από 50.000 πρόσφυγες που επιδιώκουν να περάσουν στην Τουρκία.

Στην ίδια περιοχή πιο νότια, οι δυνάμεις του Άσαντ δεν προωθούνται σήμερα προς το Ταλ Ριφάτ, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στους Κούρδους. Εντείνουν όμως την προσπάθεια να περικυκλώσουν τους αντάρτες που κατέχουν τμήμα του Αλέπο. Μόλις ξεκίνησαν μεγάλη επίθεση στην πόλη Αναντάν, με αεροπορική υποστήριξη. Στο χάρτη, με ροζ η περιοχή που κατέχει ο Άσαντ, μέσα σε διαγράμμιση  η προώθηση του βόρεια την τελευταία εβδομάδα και με βέλος η επίθεση προς το Αναντάν, ξανά προς το  νότο για να κλείσει την περικύκλωση.

Στην ίδια περιοχή πιο ανατολικά, περιοχή Κουβέιρες, ο Άσαντ συγκρούεται με το ISIS. Η περιοχή του ISIS με σκούρο γκρι. ΟΙ δυνάμεις του Άσαντ έχουν κερδίσει έδαφος (στο χάρτη η προώθηση αυτή του Άσαντ με πορτοκαλί χρώμα) και κινούνται προς την κεντρική οδό για Αλ Μπάμπ ( όπως δείχνει το βέλος). Επιδιώκουν και εδώ περικύκλωση του αντιπάλου, δηλαδή του θύλακα του ISIS μεταξύ Αλέπο και Κουβέιρες.

Στην περιοχή της Λατάκειας, δυτικά του Αλέπο:

ΟΙ δυνάμεις του Άσαντ (με ροζ η περιοχή ελέγχου τους) προωθούνται αργά αποσπώντας έδαφος από τους φιλοδυτικούς αντάρτες (πράσινη περιοχή) και την Νούσρα (Αλ Κάιντα στη Συρία), οι θέσεις της Νούσρα σε λευκο φόντο.  Η περιοχή των μαχών είναι ορεινή και δύσβατη. Πρόκειται για το μέτωπο του πολέμου όπου έχουμε επισημάνει ότι η ανακωχή είναι πρακτικά αδύνατη, γιατί η Νούσρα που εξαιρείται από την ανακωχή ως τρομοκρατική οργάνωση για τη Δύση, πολεμάει σε κοινές γραμμές με τους φιλοδυτικούς αντάρτες.

Λατάκεια

Το τουρκικό πυροβολικό από χθες βράδυ Σάββατο βάλλει με χοβάιτσερ μεγάλης εμβέλειας κατά των θέσεων του Άσαντ στο βουνό.

Με σκοπό να υποστηρίξει την άμυνα των ανταρτών (πρακτικά ΚΑΙ της Νούσρα). Πρόκειται για την περιοχή κοντά στη Ρωσική βάση, στο έδαφος επιχειρούν με τις δυνάμεις του Άσαντ και Ρώσοι αξιωματικοί, οπότε τα πάντα μπορεί να συμβούν.

Στην κεντρική Συρία:

Οι δυνάμεις του Άσαντ προωθούνται ενάντια στο ISIS μέσα από την έρημο ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο για να φτάσουν στην κοιλάδα του Εφράτη, στην περιοχή Αλ Τάμπακα, κοντά στη Ράκα. Είναι μια προέλαση έκπληξη, που ανοίγει νέο μέτωπο για το ISIS. Αν ο Άσαντ φτάσει στην Αλ Τάμπακα, το ISIS κόβεται στη μέση, απειλείται (θεωρητικά) η Ράκα και θα αναγκαστεί το ISIS να αποσπάσει δυνάμεις από την πολιορκία του Ντέιρ Ερ Ζορ.

Στο χάρτη με πορτοκαλί τα εδαφικά κέρδη του Άσαντ και με βέλος η προώθηση προς τον Εφράτη. Στο ανατολικό άκρο του χάρτη το πολιορκημένο Ντειρ Ερ Ζορ.

Αλ Τάμπακα

Στη Νότια Συρία, σύνορα με Ιορδανία:

Οι δυνάμεις του Άσαντ (ροζ περιοχή στο χάρτη) έχουν προωθηθεί προς τα σύνορα με Ιορδανία, σχεδόν κόβοντας στα δυο την (πράσινη στο χάρτη) περιοχή των φιλοδυτικών ανταρτών. Κάνουν προσπάθεια να εκκαθαρίσουν την συνοριακή πόλη της Ντάραα και να ελέγξουν τη συνοριακή διάβαση με Ιορδανία. Στη διάβαση έχουν συγκεντρωθεί 15.000 πρόσφυγες, κυνηγημένοι από τους βομβαρδισμούς.

Νότια Συρία

Μεθόριος Συρίας –Τουρκίας ανατολικά του Κομπάνι και μέχρι το Ιράκ.

Το Τουρκικό πυροβολικό τη νύχτα του Σαββάτου χτύπησε θέσεις των Κούρδων σε όλο το μήκος των συνόρων, ακόμη και σε περιοχές ανατολικά του Κομπάνι, όπου δεν διεξάγονται συγκρούσεις αλλά το YPG έχει απόλυτο έλεγχο. Οι Κούρδοι εκφράζουν φόβους για προετοιμασία γενικευμένης Τουρκικής εισβολής, στην οποία μέχρι στιγμής είναι αντίθετες και οι ΗΠΑ.

 

Screenshot_213

 

Screenshot_186

Share Button

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *