Αυξάνει την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό η Ρουμανική Κεντρική Τράπεζα

Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει το 16,3% στο τέλος του 2022, μια σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή της, σύμφωνα με παρουσίαση που έκανε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Mugur Isarescu.

Τον Οκτώβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 15,3%, λίγο χαμηλότερα από το 15,9% του προηγούμενου μήνα.

Ωστόσο, η τράπεζα αναμένει ότι οι τιμές καταναλωτή θα συνεχίσουν να αυξάνονται τους επόμενους μήνες, εν μέσω των ακόμη υψηλών τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Η κεντρική τράπεζα αύξησε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό σε ετήσιο ρυθμό 16,3% τον Δεκέμβριο του 2022, από 13,9% στην έκθεση για τον πληθωρισμό του Αυγούστου.

Για το 2023, η τράπεζα αναμένει τώρα ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού 11,2%, ο οποίος είναι σημαντικά υψηλότερος από το 7,5% που εκτιμούσε τον Αύγουστο.

Το επόμενο έτος, οι αυξήσεις των τιμών αναμένεται να επιβραδυνθούν, καθώς τα σοκ της προσφοράς και οι πιέσεις της ζήτησης θα παρατηρούνται λιγότερο συχνά. Ωστόσο, ο πληθωρισμός θα εισέλθει σε μονοψήφιο επίπεδο μόνο τους πρώτους μήνες του 2024, αλλά η επιβράδυνση αναμένεται να είναι γρήγορη λόγω των ευνοϊκών επιδράσεων της βάσης.

Πηγή: euractiv.gr