Θετικό το κλίμα στην αγορά ομολόγων – Υποχώρησε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Υποχωρούν σήμερα Δευτέρα, οι αποδόσεις των ομολόγων σε όλες σχεδόν τις αγορές τις ευρωζώνης. Στο θετικό κλίμα συνέβαλαν δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι οποίοι τάσσονται υπέρ μίας πιο συγκρατημένης αύξησης των επιτοκίων. Το μέλος του Δ.Σ της ΕΚΤ Fabio Panetta υπογράμμισε σήμερα ότι οι υπερβολικές αυξήσεις των επιτοκίων (ήδη έχουν αυξηθεί κατά 2%) θα μπορούσαν να βαθύνουν την ύφεση καθώς μειώνοντας περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα από την αύξηση του ΑΕΠ κάθε χρόνο μέχρι το 2024.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Κύπριος Κεντρικός Τραπεζίτης Κωσταντίνος Ηροδότου, δήλωσε στη Ναυτεμπορική ότι όσο πλησιάζει το επιτόκιο κοντά στο λεγόμενο «ουδέτερο επίπεδο», ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων ίσως χρειαστεί να προσαρμοστεί για να διασφαλιστεί ότι έχουμε επαρκή στοιχεία από την πραγματική οικονομία σχετικά με τις επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής.

Στην εγχώρια αγορά εκδηλώθηκε αγοραστικό ενδιαφέρον, καθώς η UBS δημοσιοποίησε αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα υποχωρήσει συγκρατημένα, στο 2,5% το 2023, και θα ανακάμψει στο 3,2% το 2024. Για φέτος προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα φθάσει το 6,4%. Η UBS πιστεύει ότι το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να μειωθεί στο 159% του ΑΕΠ το 2023 μετά από 167% του ΑΕΠ το 2022.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, και συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 144 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 112 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,40% από 4,58% την Παρασκευή έναντι 2,16% του αντίστοιχου Γερμανικού ομολόγου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,2%. Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0349 δολάρια από το επίπεδο των 1,0351 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0319 δολάρια.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή Skai News