Αναμένεται επίκριση από την ΕΕ για την ουγγρική αντίθεση στο δάνειο προς την Ουκρανία

Η απόρριψη του κοινού δανείου της ΕΕ για την Ουκρανία ενισχύει τις επικριτικές φωνές στην ΕΕ κατά της Ουγγαρίας, δήλωσε την Τρίτη (15 Νοεμβρίου) ο Τσέχος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Mikuláš Bek.

Την Παρασκευή (18 Νοεμβρίου), ο Bek ως υπουργός του κράτους που ασκεί την προεδρία της ΕΕ θα προεδρεύσει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) στις Βρυξέλλες. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, θα συζητηθούν εκ νέου η Ουγγαρία και η προστασία του κράτους δικαίου.

Η ουγγρική κυβέρνηση επιβεβαίωσε τη Δευτέρα (14 Νοεμβρίου) ότι είναι αντίθετη στην από κοινού δανειοδότηση της ΕΕ για οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία το επόμενο έτος, όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν πρότεινε η ΕΕ να χορηγήσει στην Ουκρανία δάνειο ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023. Ωστόσο, η ΕΕ χρειάζεται συναίνεση για μια τέτοια κίνηση.

«Σε κάθε περίπτωση, αυτό πολώνει την κατάσταση στο Συμβούλιο και ενισχύει τις επικριτικές φωνές κατά της Ουγγαρίας. Κάθε ουγγρικό βέτο που έρχεται, και υπάρχουν αρκετά σε διάφορους τομείς, θα ενισχύει τις επικριτικές θέσεις», δήλωσε ο υπουργός Bek.

Όπως μετέδωσε το Τσεχικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η στάση της Ουγγαρίας όσον αφορά τη στήριξη της Ουκρανίας έχει προκαλέσει υποψίες στους κύκλους της ΕΕ. Ορισμένοι διπλωμάτες τη θεωρούν ως ουγγρική προσπάθεια να επιτύχει κάποιες παραχωρήσεις στις διαφορές για το κράτος δικαίου. Με άλλα λόγια – η Ουγγαρία θα μπορούσε να προσφέρει σε άλλα κράτη της ΕΕ ότι θα αποσύρει το βέτο της σε περίπτωση που η ΕΕ δεν τιμωρήσει την Ουγγαρία για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου.

Η Ουγγαρία κινδυνεύει σήμερα να αποκοπεί από δισεκατομμύρια από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Επιπλέον, η Ουγγαρία είναι το τελευταίο κράτος μέλος της ΕΕ χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Σύμφωνα με τον Bek, η Ουγγαρία χρειάζεται τα χρήματα πολύ επειγόντως λόγω της μάλλον δραματικής οικονομικής κατάστασης της χώρας, η οποία συνεχίζει να επιδεινώνεται. «Η Ουγγαρία έδειξε σαφώς κάποια προθυμία να δεχθεί τα επικριτικά σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τους τελευταίους μήνες», δήλωσε. Ωστόσο, δεν αναμένει μια σημαντική αλλαγή αμέσως.

Πηγή: euractiv.gr