Σε επαγρύπνηση το ΝΑΤΟ για την κατάσταση στην Πολωνία

Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαγρύπνηση, να παραμείνουν ήρεμοι, να συντονιστούν στενά και να παρακολουθούν στενά την κατάσταση, δήλωσε την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία των συμμάχων.

Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν την Τετάρτη για να ασχοληθούν με την έκρηξη πυραύλου την προηγούμενη ημέρα στα ανατολικά της Πολωνίας. Η έκρηξη σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Przewodów κοντά στα ουκρανικά σύνορα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για να διαπιστωθούν οι συνθήκες του περιστατικού.

«Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα σκόπιμης επίθεσης και δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η Ρωσία προετοιμάζει επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες εναντίον του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στην ενημέρωση των δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση.

Επιβεβαίωσε τις αναφορές των πολωνικών μέσων ενημέρωσης ότι σύμφωνα με την προκαταρκτική ανάλυση το περιστατικό προκλήθηκε πιθανότατα από ουκρανικό πύραυλο αεράμυνας που εκτοξεύθηκε για να καταστρέψει ρωσικό πύραυλο.

«Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: δεν είναι λάθος της Ουκρανίας. Η Ρωσία φέρει την απόλυτη ευθύνη, καθώς συνεχίζει τον παράνομο πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας», διευκρίνισε ο Στόλτενμπεργκ.

Ενώ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την Πολωνία και εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στους οικείους όσων έχασαν τη ζωή τους στην έκρηξη, οι συμμαχικές χώρες δήλωσαν ότι δεν θα εγκαταλείψουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία που σπαράσσεται από τον ρωσικό πόλεμο.

Η Πολωνία εξετάζει το ενδεχόμενο να κινήσει τη διαδικασία του άρθρου 4 της Βορειοατλαντικής Συνθήκης, σύμφωνα με το οποίο οι σύμμαχοι διαβουλεύονται από κοινού όποτε, κατά τη γνώμη οποιουδήποτε από αυτούς, απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια οποιουδήποτε από αυτούς.

Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι μπορεί να μην είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί αυτό το μέτρο, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις σκόπιμης επίθεσης κατά της Πολωνίας, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

Την Τρίτη, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διέψευσε τις αναφορές ότι η έκρηξη προκλήθηκε από ρωσικούς πυραύλους, χαρακτηρίζοντάς τες ως «σκόπιμη πρόκληση με στόχο την κλιμάκωση της κατάστασης».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επέκρινε αυτό που αποκάλεσε «άλλη μια υστερική και ξέφρενη ρωσοφοβική αντίδραση» στην Ευρώπη μετά το περιστατικό, ενώ εξήρε τις ΗΠΑ για τη συγκρατημένη, όπως τη χαρακτήρισε, προσέγγιση της αμερικανικής κυβέρνησης στις αναφορές ότι πίσω από την έκρηξη βρίσκεται η Ρωσία.

Πηγή: euractiv.gr