Βουλγαρία: Αναμένεται να εκπαιδεύσει 60 Ουκρανούς στρατιώτες

Η Βουλγαρία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών, δήλωσε σήμερα ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Ντιμίταρ Στογιάνοφ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. Ειδικότερα, πρότεινε τέσσερις 15μελείς ομάδες Ουκρανών στρατιωτών να εκπαιδευτούν στη Στρατιωτική Ιατρική Ακαδημία στη Σόφια.

Ο Στογιάνοφ βρισκόταν στη βελγική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει νωρίτερα σήμερα σε συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η Βουλγαρία θα συμβάλει με προσωπικό και εξοπλισμό στην εκπαίδευση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Ο ίδιος επεσήμανε ότι μένει να διευκρινιστεί τί εξοπλισμός θα παρασχεθεί. Σύμφωνα με τον υπουργό, η αξιολόγηση του θέματος θα ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας.

Όταν ρωτήθηκε για τους ισχυρισμούς ότι η Ολλανδία είναι πρόθυμη να παράσχει στη Βουλγαρία αεροσκάφη F-16 σε αντάλλαγμα για τα MiG-29 της βουλγαρικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο Στογιάνοφ δήλωσε ότι είχε σταλεί σχετική επιστολή στην ολλανδική κυβέρνηση τον Ιούνιο. Η απάντηση ήταν τότε ότι η Ολλανδία δεν είχε καμία δυνατότητα να παράσχει F-16 στη Βουλγαρία. “Είχα συνάντηση με τον Ολλανδό υπουργό Άμυνας. Δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των πιλότων μας για τα F-16”, είπε ο Στογιάνοφ.

Σύμφωνα με τον Στογιάνοφ, τα MiG-29 αναμένεται να παραμείνουν στην υπηρεσία έως τα τέλη του 2023. “Έπειτα από αυτό, είμαι σκεπτικός ως προς το εάν μπορούμε να κρατήσουμε τα αεροσκάφη αυτά σε επιχειρησιακή ετοιμότητα”, πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή Skai News